[ Bahasa di papan tanda ]

+ Jika bahasa di papan tanda akan cuba dimelayukan keseluruhannya, bagaimana pula dengan nama-nama yang menunjukkan ‘1Malaysia’? Seperti Batu Caves. Agak-agak nak saman siapa ya?

+ Pada dasarnya usaha untuk mengembalikan Bahasa Melayu di papan tanda adalah satu usaha yang murni. Setelah lebih separuh abad merdeka, kepincangan ini mula diberi perhatian. Ya, macam kata orang; Jika tidak dimulakan bagaimana mahu berlangsungkan? Soal bagaimana itu biarlah mereka yang berkuasa menentukan. Mungkin satu hari nanti kita bakal melihat kompleks-kompleks besar bertukar nama kepada ‘Satu Utama’, ‘Berjaya Pasaraya Mega’ dan sebagainya.

+ Cuma mungkin perlu diingatkan semula, kadang-kadang memelayukan perkataan Inggeris perlu dikaji dan diteliti dengan lebih baik. Jika sudah ada perkataan di dalam Bahasa Melayu, kenapa perlu mencari perkataan dari Bahasa Inggeris? Bukankah lebih sopan digunakan belanjawan daripada bajetkan?

+ Aku bukan ahli bahasa, dan bukan juga mahir sangat berbahasa. Cuma apa yang ada pada Melayu jika bahasanya menjadi rojak dengan kemasukkan bahasa asing tanpa had?

+ Chow!

Advertisements

2 Komen

  1. salam…

    pasaraya mega berjaya laa!

  2. Alamak, orang kuantan dah marah. Hu hu hu..


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s