[ Prosuder vs Realiti ] – Episod 1

+ Seluruh kehidupan kita waktu ini perlu ambil kira prosuder. Dari mula lahir seorang anak sehingga matinya seorang anak adam itu perlu melalui prosuder. Ya, mengikut perundangan. Maka segala tindakan dan kerja kita perlu mengikut lunas-lunas prosuder ini. Jika tidak, apa-apa ralat yang berlaku pasti akan mengundang bencana seumur hidup.

+ Prosuder disusun secara ideal. Sangat ideal kerana pemikiran manusia sebenarnya adalah ideal. Mana-mana falsafah yang wujud di dunia ini yang terhasil daripada pemikiran adalah ideal. Namun ideal pada kertas tidak bermakna ideal pada perlaksanaan. Kerana praktikel manusia tidak ideal. Lihat saja mana-mana falsafah yang dicipta manusia menghadapi kepupusan berikutan praktikel manusia yang mengamalkan falsafah itu tidak ideal. Bermula kejatuhan falsafah komunis beberapa dekad lalu dan kini tiba masa kejatuhan falsafah kapitalis yang semakin membarah. Maka, prosuder yang lahir dari pemikiran manusia itu memang ideal, namun perlaksanaan pasti tidak.

+ Apa yang aku cuba kupaskan dalam kelompok catatan ini bukanlah mahu mempertikaikan pergantungan manusia pada prosuder itu; Tetapi mahu mencetuskan sedikit pandangan lain berkenaannya. Ya, hidup kita sebenarnya perlu lebih melihat realiti, maka bagaimana kita mahu meraikan realiti dengan kekangan prosuder yang timbul?

+ Chow!

Advertisements

1 Komen

 1. kesimpulannya gunakan dinar emas. sistem kapitalis juga bukanlah kalis kemerosotan ekonomi. ehe =)


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 • [ Taqwim ]

  Januari 2009
  I S R K J S A
  « Dis   Feb »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • [ Cuba lihat dari bawah tapak kaki ]

  "Jika kau rasa pilihan kau tidak tepat, sebenarnya kau salah lihat. Setiap pilihan pasti ada risiko; Cara kau mengatasi risiko menentukan tepat atau tidak pilihan itu."

  + Mula berblog pada Mac 2004

  + Blog ini bermula Oktober 2008